Header_ijsweetjes.png

Wat jij nog niet wist over roomijs!

Jij als echte ijsliefhebber weet vast al veel over ijs. Wil jij nog meer kennis in huis halen over jouw favoriete nagerecht? Lees dan vooral verder. We hebben namelijk allerlei leuke weetjes voor je op een rij gezet. Wie weet komt het nog eens van pas tijdens een verjaardag of een spelletje triviant ;).


Grootste ijseters // Amerikanen zijn de grootste ijseters ter wereld. Daar eten ze jaarlijks gemiddeld 26 liter ijs per persoon. In Nederland eten we gemiddeld 8 liter per jaar. Zou jij zoveel Dickninghe roomijs per jaar op kunnen?


Hét roomijsland // De Zweden eten gemiddeld zo’n 16 liter ijs per jaar en Zweden is daarmee hét roomijsland van Europa.


IJsweetjes_-_aardijs.png


Dagelijks ijs // Scandinavië doet het sowieso goed in het eten van ijs. Wist je dat de kinderen daar elke dag een bakje ijs op school krijgen? Ze zien het als melkproduct en eten het net zoals wij een bakje yoghurt zouden doen.


Favoriete smaken // De meest favoriete ijssmaak ter wereld is vanille gevolgd door aardbeien en chocolade. Vallen deze bij jou ook zo in de smaak?


Bevroren eten // Welke smaak je favoriet ook is, ijs is en blijft bijzonder. Het is namelijk het enige voedingsproduct dat je alleen bevroren kunt eten. Grappig he?


IJsweetjes_-_melk.png


Liters melk // Je weet inmiddels vast wel dat wij ons ijs maken van verse volle melk. Een leuk feitje is dat een koe per dag gemiddeld 25 liter melk produceert.


Liters ijs // Voor elke liter ijs is 0,6 liter melk nodig. 1 koe zorgt er dus voor dat wij 38 liter ijs per dag kunnen maken. Daarom zijn we zo blij met onze Drentse dames.


IJsweetjes_-_koeien.png


Vriendschap koeien // Over koeien gesproken, wist je dat zij net als wij beste vrienden hebben? Ze kunnen zelfs gestrest of depressief worden wanneer hun maten weg zijn. Ben jij net zo gesteld op vriendschap?


IJs maakt echt gelukkig // Wat we je ook niet willen onthouden is dat ijs je een gelukkig gevoel geeft. Echt, het is zelfs wetenschappelijk bewezen met vanille-ijs! Het eten van ijs activeert een deel van je hersenen, de orbitofrontale cortex. Dat heeft tot gevolg dat jij je gelukkiger voelt.


IJsweetjes_-_gelukkig.png


IJs is lang niet zo verkeerd // IJs maakt niet alleen gelukkig, maar bevat ook nog eens goede voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, mineralen en vitamines Te veel suiker is natuurlijk niet goed voor je, maar ze leveren je wel de broodnodige energie.


Ontbijt maakt je slim // Het perfecte excuus om je dag te beginnen met ijs! Professor Yoshihiko Koga, aan de Kyorin Universiteit van Tokyo, beweert dat een ijsje als ontbijt ons alerter maakt én je mentale prestaties een boost geeft. Dat kun je niet aan je voorbij laten gaan, toch?


Afvallen van ijs? // Uit onderzoek blijkt dat mensen die genoeg calcium binnen krijgen, sneller afvallen. IJs past dus prima in een gezonde eetstijl. Met mate dan, hè.


Welke van deze weetjes vind jij het meest bijzonder? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

NIEUWSTE ARTIKELEN

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | Deel 2

Over ons  |  09 / 02 / 2017

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | deel 1

Over ons  |  31 / 01 / 2017

Wat zegt jouw favoriete ijssmaak over jou?

IJsgeluk  |  02 / 01 / 2017

Maak van het kerstdiner een feestje!

Inspiratie  |  19 / 12 / 2016

7 tips voor het scheppen van roomijs

Over ons  |  07 / 12 / 2016