Header_Productieproces_deel_1.png

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | deel 1

Het maken van ’t lekkerste ijs van het land is een hele kunst. Maar hoe gaat dat precies? Als ijsmeester vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken. In totaal zijn er 7 stappen en de eerste 4 stappen lees je in deze blog. Volgende week kijken we naar het tweede deel van het productieproces. Ben je er klaar voor?


Stap 1 | Ingrediënten mengen

We verzamelen eerst alle ingrediënten voor het maken van een vloeibare massa, zoals de verse volle melk, de room, de suiker en de vanille. Die massa noemen we de ijsmix. We roeren stevig in een ketel totdat alle ingrediënten helemaal zijn opgelost en de mix er mooi romig uitziet.


Fabriek.png


Stap 2 | Ingrediënten koken

Na het mengen verwarmen we de romige ijsmix. In een gesloten warmtewisselaar wordt de mix heel snel 82 graden. Niet hoger, want dat geeft een vieze kooksmaak. Omdat er geen damp uit de ijsmix kan ontsnappen, blijven alle subtiele smaakstoffen behouden. Eventuele ziekteverwekkende bacteriën, die we absoluut niet in ons ijs willen, verdwijnen door de hitte. ‘Daag nare bacteriën!’


Stap 3 | IJsmix nog romiger maken

We zijn beland bij stap 3 van de 9 stappen in ons productieproces. We gaan de ijsmix nóg romiger maken. Dat gebeurt door de warme, vloeibare ijsmix onder heel hoge druk door een piepklein gaatje te persen. We werken met een druk van 200 bar, dit is wel 30 x de druk van je waterkraan!


Stap 4 | Terugkoelen

We hebben al een heel romige ijsmix gemaakt. Die mix hebben we verwarmd, maar we maken natuurlijk ijs! En ijs is koud. Daarom koelen we de ijsmix eerst van 82 graden binnen een minuut terug naar 4 graden.


Persoonlijkheid_-_verzamel.png


De ijsmix voor het lekkerste ijs van ’t land is nu afgekoeld. Hoe we daarna verder gaan in het productieproces? Dat lees je in deel 2!

Heb je vragen over de eerste stappen? Stel ze in de reacties, dan geef ik antwoord.

NIEUWSTE ARTIKELEN

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | Deel 2

Over ons  |  09 / 02 / 2017

Wat zegt jouw favoriete ijssmaak over jou?

IJsgeluk  |  02 / 01 / 2017

Wat jij nog niet wist over roomijs!

IJsweetjes  |  29 / 12 / 2016

Maak van het kerstdiner een feestje!

Inspiratie  |  19 / 12 / 2016

7 tips voor het scheppen van roomijs

Over ons  |  07 / 12 / 2016