Header_IJsfabriek.png

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | Deel 2

Van mengen het van de ingrediënten tot het terugkoelen van de ijsmix. In deze blog vertelde ik je de eerste 4 stappen in het maken van ’t lekkerste ijs van het land. Het is tijd om te kijken naar de laatste 5 stappen. Lees je mee?


Stap 5 | Rijpen

De ijsmix voor ons roomijs is klaar en afgekoeld. Nu moeten we geduld hebben, want de mix moet wel 8 tot 12 uur rijpen. Dit doen we zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken en in balans kunnen komen. Zoals jullie weten vinden wij een goede smaak heel erg belangrijk!


Stap 6 | Vriesmachine

Tijdens het rijpen van de ijsmix zijn de smaken voldoende op elkaar ingewerkt. We gaan nu de mix met de vriesmachine tot ijs bevriezen. Daarbij voegen we fruit, sauzen en andere ingrediënten toe. Dat alles vullen we af in de bekende Dickninghe ijsbakken. Het begint nu eindelijk ergens op te lijken, hè?


Stap 7 | Invriezen

We hebben het grootste deel van het productieproces doorlopen. Maar we zijn er nog niet, hoor. Het ijs heeft nu maar een temperatuur van min 5 graden. Dat moet nog heel wat lager worden. Daarvoor hebben we een supersnelle vriezer, die het roomijs binnen een uur naar -20 graden vriest. Kan het ijs nu al naar de winkel? Nee, nog niet.


Tips_IJsscheppen_-_serveer.png


Stap 8 | Invriezen

De bakjes roomijs staan in de vriezer, maar we kunnen het ijs nog niet verkopen. Geen enkel bakje ijs gaat onze fabrieksdeur uit zonder dat ik het gekeurd heb. We werken met een strenge kwaliteitscontrole en daar hoort ook het proeven van het ijs bij. Dat vinden wij natuurlijk geen enkel probleem ;-).


Stap 9 | Naar de supermarkt

We zijn beland bij de laatste stap uit ons productieproces! Ons roomijs verlaat het vrieshuis en gaat naar de supermarkt. Niet in een gewone vrachtwagen, maar een speciale vrieswagen. Blijft ons ijs lekker koud van.


In je winkelmand!

Het is zover. Jullie kunnen ein-de-lijk ons ijs kopen! Hebben jullie nog andere vragen over ons productieproces? Laat het weten, dan geef ik antwoord.

NIEUWSTE ARTIKELEN

IJsmeester Jaap en de ijsfabriek | deel 1

Over ons  |  31 / 01 / 2017

Wat zegt jouw favoriete ijssmaak over jou?

IJsgeluk  |  02 / 01 / 2017

Wat jij nog niet wist over roomijs!

IJsweetjes  |  29 / 12 / 2016

Maak van het kerstdiner een feestje!

Inspiratie  |  19 / 12 / 2016

7 tips voor het scheppen van roomijs

Over ons  |  07 / 12 / 2016